by
on
under , ,
Permalink

Att byta tak

Att byta tak själv är lättare än vad du tror. Du behöver dock mod och vilja då det är ett tungt jobb som kräver en del händighet. Det går att byta tak när du vill, men tänk på att det blir halt vid nederbörd på tegelpannorna speciellt under vintern och hösten. Dessutom kan undertaket bli fuktigt vid takpappsbyte, vilket reducerar takets livslängd samt riskerar fukt inomhus. Blir det hål i tak med takpapp är resultatet det samma. Oavsett vilket tak du byter är det en dyr investering, så var försiktig med materialet och köp gärna bra kvalitet då det blir dyrare i längden om man fuskar.

Var ska du börja?

Takläggningen börjar redan vid planeringen. Oftast krävs inget bygglov för att lägga om taket men det är värt att kontrollera. Samma gäller för försäkringar, kostnader, material och säkerhet. Du kan exempelvis behöva en ställning, speciella verktyg, nya stuprör/rännor, fågellister och annat som man lätt glömmer bort. När allt är på plats börjar man med att avlägsna de gamla pannorna. Dessa återvinns i keramik eller återanvänds då tegelpannor är dyra. Det är en bra ide att riva den gamla takläkten, städa taket från eventuella djur och lägga nytt eftersom läkt är billigt. Eftersom läkten är grunden för hur pannor ska sitta är det viktigt att vara noggrann.

Att lägga tegelpannor

Att sätta samman pannorna är inte svårt men det kräver en del noggrannhet. I regel börjar man nerifrån och jobbar uppåt, pannorna läggs som ett pussel efter varandra (hakas fast i den falsade delen). Pannorna fästs med skruvar, spikar eller clips. För att förhindra skräp eller djur under taket monterar man fågellist vid takfoten, detta ökar takets livslängd. Vid ränndal och skorsten kan du behöva kapa pannorna med vinkelslip, vik in pannorna under plåt där ränndal/skorsten då dessa sitter löst när det är kapade. Om det känns för svårt, ta in extern hjälp för detta. Det finns också monteringsanvisningar för varje takpanna hos din leverantör om det krånglar.