by
on
under , ,
Permalink

Att tänka på angående husets fönster

Våra fönster är både ett sätt att släppa in ljus i hemmet och ge oss en förhoppningsvis vacker utsikt. Men samtidigt är det viktigt att fönstren håller bra kvalitet, annars kan inomhusmiljön bli lidande.

Under stor del av vår moderna historia har folk upplevt att fönstren läcker värme och släpper in kalluft. Välisolerade fönster är en relativt ny förekomst. Men också en som sparat husägare mängder med pengar genom åren.

Ju större fönstren är desto större energitjuvar tenderar de också att bli. Men med moderna treglasfönster är det möjligt att få mycket större ljusinsläpp utan att detta blir en riktigt problem.

En annan faktor som talar för moderna treglasfönster är det låga u-värdet, som mäter värmemotståndet i ett material. Det är dock inte bara glaset utan hela konstruktionen av glas, karm och båge som tillsammans skapar det låga u-värdet som vi hittar på nya fönster idag.

Hus som ännu inte gått över till treglasfönster läcker betydligt mer värme varje år. Och medan att byta alla fönster kan vara en stor utgift är det också en investering i huset som kommer att betala tillbaka sig med tiden både i pengar och komfort.

Och nu talar vi inte bara om värmeisolering, utan även ljud isolering. Detta är något som är välkommet i alla hushåll, men speciellt de som ligger nära mer högtrafikerade områden.

Underhåll av fönster är i stor utsträckning att just måla om dem med jämna mellanrum. Om detta arbete blir bristande kan dock fönstrens båge, karm eller båda ta skada och behöva bytas ut. Alternativt kan man anlita någon som kan renovera fönstren istället. Bor man exempelvis i Stockholm är det inte svårare än att söka efter fönsterrenovering Stockholm för att kunna hitta något som kan göra detta arbete åt en.