Att tänka på när du anlitar hantverkare

Att ta hand om renoveringen själv må vara en billigare alternativ. Men det kräver också mer jobb och om något blir fel måste du antingen spendera mer tid och pengar att fixa det eller faktiskt betala något för att göra om och göra rätt. Att vara medveten om sina egna begränsningar är otroligt viktigt när det kommer till hemmafixande. Men ska du anlita en hantverkare finns det också ett antal saker du måste tänka på.

Ta in flera offerter

I den mån det är möjligt bör du alltid ta in mer än en offert för ett arbete som ska utföras. På så sätt minskar du risken att du väljer en oseriös hantverkare eller någon som tar allt för mycket betalt.

Granska offerterna ordentligt

Om en hantverkare verkar betydligt billigare kan det vara för att de inte uppgett alla kostnader i sin offert. Titta noga på vad som ingår och inte. Har de utelämnat någon utgift rent prismässigt kan det i slutändan betyda att du råkar välja den dyrare hantverkaren utan att veta om det innan.

Kolla upp hantverkaren

Medan många hantverkare på marknaden idag är seriösa aktörer som gör rätt för sig, kan du fortfarande ha oturen att välja någon som inte passar in på denna beskrivning. Var därför noga att kolla upp hantverkaren på punkter som att de har F-skatt, behörighet att utföra arbetet, har försäkring och är både fri från skulder och betalningsanmärkningar. Se även till att de inte dyker upp på den ökända svarta listan

Skriv ett avtal

När du bestämt dig för en hantverkare bör du alltid skriva ett avtal med denne som förtydligar vad som ska göras och vem som ska stå för vad. På så sätt finns det betydligt mindre risker att tvister uppstår efteråt. Det kan även vara klokt att informera dig själv om hur en del tvister löses på bästa sätt. Som att veta hur du bestrider en faktura på rätt sätt.