by
on
under ,
Permalink

Byta golv i ett rum

Att byta golvet är inte alltid den tanke som först slår oss när det kommer till renovering. Men detta kan vara en stor hjälp på traven till att skapa en ny och fräsch känsla i ett rum. Den stora frågan är bara vilket golv ska man välja?

Heltäckningsmatta

En heltäckningsmatta är kanske inte tekniskt sett ett golv, men den fyller ju onekligen samma funktion. En stor fördel med det är att den kan läggas utan att man behöver riva upp det gamla golvet. Så länge det nuvarande golvet är plant förstås. Man kan dessutom hitta dem i en mängd olika färger. Heltäckningsmattor är speciellt populärt i sovrum och vardagsrum.

Trägolv

Trägolv är en väldigt bred kategori av golv och var och en har sina för och nackdelar. Ett massivt trägolv kan till exempel slipas flera gånger och har därför en väldigt lång livslängd. Men samtidigt kan det vara svårt att hålla rent, repas ganska lätt och det har en tendens att svälla och krympa något beroende på luftfuktigheten. Var noga med att kolla upp både för- och nackdelar med olika typer av trägolv för att hitta det som passar bäst i rummet. Trägolv kan användas i nästan alla typer av rum, men helst inte i våtrum.

Stengolv

Stengolv kommer också i flera olika former. Klinker är troligtvis det vanligaste golvet och något många av oss har specifikt i badrummet. Stengolv kan dock även vara tillverkade i skiffer, granit, sandsten med mera. Det kan ge en väldigt lyxig känsla och kan många gånger vara lätt att städa. Men samtidigt kan de kännas ganska hård att gå på. Och väldigt kall om man inte använder golvvärme. Stengolv kan läggas i de flesta rum men är speciellt vanliga i badrum, hall och kök.