by
on
under ,
Permalink

Lys upp fasaden

Belysning är inte bara något vi bör tänka på i varje rum i huset, utan även på utsidan. När solen väl gått ned kan man skapa väldigt vackra vyer genom några välplacerade lampor på fasaden.

Majoriteten har säker en lampa strategiskt placerad vid entrén för att göra det lätt att låsa och låsa upp dörren även när det är becksvart ute. Detta kan nog anses vara den mest funktionella delen av fasadbelysningen, men det går att göra så mycket mer än bara det.

Inomhus brukar man tala om mellan 5-10 ljuskällor per rum för att få en bra och flexibel belysning. Medan detta tankesätt inte behöver överföras direkt till utsidan kan man fortfarande dra nytta av mer belysning om man vill skapa ett snygg och intressant yttre på huset.

I likhet med inomhusbelysning kommer Fasadbelysning i väldigt många olika former. Det finns till och med fasadsiffror med LED-belysning man kan sätta upp. Att ta tiden och välja det som passar huset och dess stil bäst är därför något man helt klart kan göra för att få ett bättre resultat.

När man sätter upp fasadbelysning är det ofta effektbelysning man talar om. Detta görs ofta med svagström, vilket betyder att man kan sköta installationen själv då svagström inte räknas som farligt för personer.

För att skapa effektfull belysning på fasaden använder man ofta armaturer som riktar ljuset mot väggarna. En stil som är väldigt populär är de som skymmer ljuset framifrån och riktat det både upp och ned längst väggen. På så sätt är det inte bländande men kan fortfarande sprida gott om ljus och blir ofta väldigt snyggt.

Man kan även belysa väggarna genom att sätta spotlights på marknivå och rikta dem mot huset. Var bara noga med att inte peka dem mot fönstren.

För att inte slösa med energi kan man alltid välja att använda sig av timers för att ljuset automatiskt ska slå på sig en viss tid. Detta kan antingen göras genom ljus- eller tidsstyrda timers.