by
on
under ,
Permalink

När dyra renoveringar behövs göras

Att renovera sitt hem kan betyda allt från att måla om en vägg till att bygga en hel ny våning till på sitt hus. De mindre projekten brukar ju sällan vara problematiska rent ekonomiskt, även om de kan vara utmanande på andra vis. Men när man helt plötsligt står inför riktigt stora kostnader är det allt bra att stanna till och tänka efter ordentlig.

Några av de dyraste renoveringarna hemmet kan behöva inkluderar saker som stambyte, reparera vattenskador och tilläggsisolera hela huset. Kostnaderna kan snabbt börja skjuta iväg och man hamnar lätt uppe i priser som få kan betala för ur fickan. Men om de också behövs göras har man ju inte direkt några alternativ.

Första idéen många har är nog att helt enkelt utöka sitt existerade bostadslån. Det är ofta ett mycket bra sätt att få tillräckligt med pengar till en renovering då beloppet kommer att ingå i samma villkor som bostadslånet får du ju bättre ränta än om du skulle ta ett blancolån.

Samtidigt är det värt att påpeka att om du tecknade ditt bolån innan mars 2018 kan situationen se lite annorlunda ut. På grund av amorteringskravet som trädde i kraft då kan du bli tvungen att amortera och ut väljer att utöka bolånet idag.

Andra lånmöjligheter finns så klart också, men de kommer i regel inte vara lika fördelaktiga som att utöka bolånet. Men om värdet på bostaden har sjunkit på grund av faktorer som en förändrat bostadsmarknad där du bor kanske det inte är möjlig att utöka just det lånet. Men var alltid medveten om att kostnaden för dessa kommer vara dyrare på sikt, så räkna gärna på räntan över ett antal år för att se hur mycket ni kommer behöva betala i slutändan.