by
on
under , ,
Permalink

Olika sätt att öka boytan

Många har säkert gått i tankarna att öka boytan hemma. Drömmen om ett extra rum, eller att göra ett rum större och vad man kan göra med detta är något alla kan relatera till. Men detta är inte direkt ett litet projekt, hur man än väljer att realisera det. Här tittar vi på några alternativ man kan använda sig av för att få mer boyta hemma.

Attefallshus

Ett attefallshus är något man kan uppföra på sin tomt som får byggas som ett åretruntboende. Bäst av allt är att man kan göra detta utan krav på bygglov, så länge det inte tar upp mer än 25 kvadratmeter och har en maxhöjd på 4 meter. Hela processen kan dessutom göras ännu enklare genom företag som Sorselestugan som säljer färdiga byggsatser för olika stilar av attefallshus. På så sätt slipper man spendera tid på att designa det själv. Att bygga ett fristående hus på tomten är ett bra sätta att antingen erbjuda äldre barn ett mer självständigt boende och på det sättet frigöra utrymme i huset eller varför inte hyra ut huset och så en extra inkomst?

Bygga ut huset

En annan metod är att helt enkelt bygga ut huset åt något håll. Detta kan vara allt från mindre utbyggnader som en farstu till att förlänga hela huskroppen med ett antal meter. Med utbyggnader måste man dock nästan alltid skaffa bygglov och det finns många regler att följa. En viktig regler man måste tänka på är att en utbyggnad som kommer närmare än 4,5 till tomtgränsen kräver lov från den eller de berörda grannarna. Bäst är att se till att få detta skriftligt och lämna in tillsammans med bygglovsansökan. Att bygga ut är med andra ord ett ganska stort projekt som kan kan bli kostsamt och tidskrävande.

Bygga till en våning

Ett mer ovanligt sätt att öka boytan på ett hus är att bygga till en helt ny våning. Detta kan vara ett fungerande alternativ på ett mindre hus eller bara ett hus med mindre tomt där inte mycket yta finns för andra utbyggnader. Många passar på att byta ut hela fasaden samtidigt för att få ett få ett bra helhetsutseende, men det går även att göra en sorts ”midja” där man skarvar den gamla och nya panelerna. Om man jämför det här alternativet mot att bygga ut i en riktning så kan det vara mer praktiskt. Det skulle kunna innebära att ni kan bo kvar i huset mer obehindrat under byggtiden jämfört med om ni slår ut en vägg.

Inreda vind eller källare

Har huset dock antingen en oinredd källare eller vind kan man också titta på möjligheterna att isolera dessa och inreda hela eller delar av utrymmet. Det kan ofta vara ett billigare alternativ till att bygga ut huset, men det är inte alla hus som har de bästa förhållanden för denna typ av renovering. Att isolera en källare kan betyda att man behöver gräva upp runtomkring huset först. Men det finns även en del alternativ för isolering inifrån. Oavsett är det viktigt att också se över ventilationen så att det finns frisk luft i de tilltänkta boytorna. Ett vanligt misstag är annars att källare lätt blir instängda och fuktiga och riskerar att mögla.

Räkna på kostnaden

En del av dessa projekt kommer ju naturligtvis vara billigare än andra. Det gäller att börja med att titta på vilket eller vilka alternativ som är de mest lämpliga och sedan börja försöka räkna på kostnaden av det. Medan det kan vara svårt att få fram en exakt siffra kan man ofta ge sig ut och leta exempel av andra husägare som gjort samma bygge